fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Τάρτα με κολοκυθάκια, λεμόνι και κατσικίσιο τυρί

 

Η ζύμη για αλμυρή τάρτα είναι μία από τις ευκολότερες ζύμες με τις οποίες θα ασχοληθεί κάποιος. Μαθαίνοντας κάποια βασικά tips, έχουμε μία βάση για ατελείωτους πειραματισμούς με υλικά της αρεσκείας μας. Και καθώς είναι καλοκαίρι και η εποχικότητα είναι χαρακτηριστικό του blog, φλερτάριζα με την ιδέα για μία γέμιση με κολοκυθάκια που βρίσκονται σε αφθονία και είναι στα καλύτερά τους.

 

 

 

Γιατί σπιτική ζύμη και όχι έτοιμη;

 

 

 

 

Η βασική ζύμη για αλμυρή τάρτα θέλει μόλις 10 λεπτά από το χρόνο σας. Μπορείτε να τη φτιάξετε κι από την προηγούμενη ημέρα. Μπορείτε ακόμη να την απλώσετε στην ταρτιέρα και να την βάλετε στην κατάψυξη μέχρι τη στιγμή που θέλετε να την ψήσετε. Δεν απαιτεί εξεζητημένο εξοπλισμό ούτε τεχνικές γνώσεις. Τη ζυμώνετε με το χέρι. Ή ίσως σε ένα μίξερ, που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Θέλει μόλις δύο-τρία υλικά: αλεύρι και βούτυρο, άντε και λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό. Ίσως και λίγη ζάχαρη. Θέλετε κι άλλους λόγους για να αντισταθείτε από το να αγοράσετε μία έτοιμη κατεψυγμένη ζύμη – κουρού;  Η σπιτική ζύμη είναι πάντα νοστιμότερη. 

 

 

 

Τα βήματα για τη ζύμη

 

 

 

Ζυγίστε τα υλικά

 

 

Η ακριβείς αναλογίες μεταξύ αλευριού-βουτύρου στη συγκεκριμένη ζύμη είναι πολύ σημαντικές καθώς επηρεάζουν τόσο την υφή όσο και την ευκολία στο χειρισμό της.

 

 

Χρησιμοποιήστε μίξερ

 

 

Αν και μπορείτε να δουλέψετε τη ζύμη με το χέρι, το βούτυρο θα διανεμηθεί και θα απορροφηθεί πολύ πιο αποτελεσματικά με το μίξερ. Αν έχετε χρησιμοποιήστε το, διαφορετικά, δεν χρειάζεται να αγοράσετε κιόλας. Η ζύμη σας θα είναι αξιοπρεπής.

 

 

Διατηρήστε τα πάντα κρύα

 

 

Για τη σωστή υφή και κρούστα της ζύμης το κλειδί είναι η χαμηλή θερμοκρασία. Το βούτυρο πρέπει να χρησιμοποιηθεί  κρύο (κατ΄ευθείαν από το ψυγείο) και, πρέπει κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας να μην λιώσει πολύ. Γι΄αυτό τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν της δώσετε σχήμα και την ψήσετε.  

 

 

Προσθέστε το νερό λίγο-λίγο

 

 

Είναι ένα κρίσιμο σημείο το οποίο αν παραβλέψετε η ζύμη θα λασπώσει και δύσκολα θα επανορθώσετε καθώς, η περαιτέρω προσθήκη αλευριού για να το σώσετε θα χαλάσει τη σύσταση και την ντελικάτη υφή που θα έχετε πετύχει με τις σωστές αναλογίες.

 

 

Χρησιμοποιήστε άριστης ποιότητας υλικά

 

 

Καθώς τα υλικά είναι ελάχιστα, οι εκπτώσεις στην ποιότητά τους θα είναι εμφανείς. Η μαγεία της απλότητας είναι ακριβώς αυτή: με μόλις δύο κύρια υλικά και με το σωστό χειρισμό τους, μπορείτε να δημιουργήσετε μία ζύμη η οποία θα μοσχοβολάει βούτυρο εξαιρετικής ποιότητας και θα έχει την ιδανική υφή.

 

 

 

Η γέμιση

 

 

 

 

Το κολοκυθάκι είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο υλικό με πολλαπλές χρήσεις. Η χρήση του όμως σε τάρτες, πίτες κτλ. μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία, καθώς βγάζει πολλά υγρά και γίνεται υδαρές και με δυσάρεστη υφή. Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο και να έχουμε τραγανή υφή πρέπει να αφαιρέσουμε όσο το δυνατό περισσότερη υγρασία από αυτό, πριν το προσθέσουμε στη γέμιση. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Με την όσμωση. Τη διαδικασία δηλαδή, με τη οποία αφαιρούμε υγρασία από φαγητά σκεπάζοντάς τα με αλάτι. Για τα κολοκυθάκια συγκεκριμένα, τα κόβετε σε λεπτά στικς, τα τρίβετε με αλάτι και τα απλώνετε σε ένα σουρωτήρι που το έχετε τοποθετήσει πάνω από ένα μπόλ για μισή ώρα. Αν θέλετε βάλτε και λίγο σκόρδο, για έξτρα άρωμα. Μετά τη μισή ώρα και αφού έχουν βγάλει τα περισσότερα από τα υγρά τους, τα πιέζετε με το χέρι για να βγάλουν επιπλέον. Φανταστείτε τώρα να παίρνατε όλο αυτό το υγρό και να το ρίχνατε πάνω από τη γέμιση. Αυτό στην ουσία συμβαίνει αν δεν ακολουθήσετε τα προαναφερθέντα. Σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τα κολοκυθάκια και είναι έτοιμα για χρήση.

Ποια θα ήταν όμως τα κατάλληλα συνοδευτικά για να αναδείξουμε το κυρίως υλικό στη γέμιση; Το ζητούμενο είναι να βγαίνει η καλοκαιρινή ανάλαφρη αίσθηση του κολοκυθιού και να μην υπερκαλύπτεται. Λίγη μοτσαρέλα σε συνδυασμό με φέτα ή κατσικίσιο τυρί για λίγη ένταση, καθώς και ο συνδυασμός τους με σκόρδο, ξύσμα από λεμόνι και λίγο φρέσκο κρεμμύδι ωμό μετά το ψήσιμο πάνω από την τάρτα νομίζω είναι σκέτο καλοκαίρι. Το τυρί με το λαχανικό ταιριάζουν τέλεια και το λεμόνι προσθέτει επιπλέον αψάδα και τσαχπινιά στο σύνολο. 

 

Διαδικασία για τη ζύμη

 

Υλικά

 

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10-15 γρ. ζάχαρη (αν θέλετε)

1 κ.γ. αλάτι

280 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κυβάκια

85ml νερό παγωμένο

 

Παρασκευή

 

1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπόλ αν ζυμώσετε με τα χέρια), τα 250 γρ. από το αλεύρι. Προσθέστε τη ζάχαρη (αν βάλετε) και ανακατέψτε τη να ενσωματωθεί με το αλεύρι.

2. Απλώστε το βούτυρο στην επιφάνεια του μείγματος. Ανακατεύετε με το μίξερ ή το χέρι μέχρι να σχηματιστεί σε μία μάζα και να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο στο αλεύρι.

3. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί και αυτό. Αν έως τώρα εκτελείτε τη διαδικασία στο μίξερ, μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπόλ.

4. Προσθέστε κουταλιά-κουταλιά το νερό με μεγάλη προσοχή για να μη λασπώσει και το ενσωματώνετε ανακατεύοντας με τα χέρια ή με μία σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη λεία και σφιχτή. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

5. Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, λαδώνετε ελαφρώς μία ταρτιέρα και απλώνετε τη ζύμη να καλύψει καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Η ζύμη θα είναι τόσο εύπλαστη που θα την απλώσετε με τα χέρια πανεύκολα. Κόβετε τα περισσεύματα με ένα μαχαίρι. Σε αυτό το σημείο, εάν έχετε χρόνο, μπορείτε να τοποθετήσετε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου για να γίνει ακόμη πιο τραγανή στο ψήσιμο

6. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς. Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πηρούνι για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο ή τοποθετείτε πάνω στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε ρύζι ή ρεβύθια.

7. Ψήνετε τη ζύμη για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τραγανή.

 

 

 

Wine pairing

 

 

Ένα δροσερό, αρωματικό sauvignon blanc θα ταιριάξει τόσο με τα κολοκυθάκια, όσο και με το κατσικίσιο τυρί. 

 

 

 

Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram και ανακάλυψε πρώτος / η τις πιο σοβαρές συνταγές.

Υλικά

400 – 500γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες

6 σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες

2 μπάλες μοτσαρέλα φρέσκια

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

250 γρ. κατσικίσιο τυρί ή φέτα χοντροτριμμένα

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, σε λεπτές ροδέλες (το λευκό μέρος του) – προαιρετικά

2 αυγά χτυπημένα μαζί με ελάχιστο γάλα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο

Παρασκευή

 

 

Ταυτόχρονα με το ψήσιμο της ζύμης, συγκεντρώνετε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας. Έχετε προετοιμάσει τα κολοκυθάκια με τη διαδικασία που περιγράψαμε. Ζυγίζετε και τρίβετε το τυρί με τα χέρια. Κόβετε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια. Πλένετε καλά το λεμόνι και κόβετε σε λεπτές φέτες το σκόρδο. Χτυπήστε τα αυγά μαζί με το γάλα.

 

 

Σε ένα μπόλ που να χωράει όλα τα υλικά ρίχνετε τα κολοκυθάκια, το κατσικίσιο τυρί ή τη φέτα, τη μοτσαρέλα, το ξύσμα από το λεμόνι και το σκόρδο. Αλατίζετε ελαφρώς και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

 

 

Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.

 

 

Τοποθετήστε τα υλικά του μπολ στην τάρτα και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά της. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση.

 

 

Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου (ανάλογα και με το φούρνο σας), μέχρι να πάρουν τα υλικά ωραίο χρώμα. Ρίχνετε από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι (αν το χρησιμοποιήσετε) και αφήνετε την τάρτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, προκειμένου να μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και οι γεύσεις να είνα διακριτές.

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste. 

IMG_20200606_181439 (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

by Nikos kostorrizos