fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Φασολάδα με κέιλ, καυτερή πιπεριά και φρυγανισμένα, αρωματισμένα ψίχουλα

Φεβρουάριος 11, 2022 / Nikos Kostorrizos

Η φασολάδα στη χώρα μας, είναι τόσο εμβληματικό και αγαπημένο φαγητό που είναι πολύ δύσκολο να γράψεις κάτι καινούργιο γι΄αυτήν. Κι όμως, για εμένα αποτελεί αγαπημένο και ανεξάντλητο πεδίο πειραματισμών.

Στην προκειμένη περίπτωση και με πιάτο αναφοράς την κλασσική φασολάδα με σέλινο, το στοίχημα ήταν να τροποποιήσω λίγο τη συνταγή χωρίς να χάσει το χαρακτήρα της.

Χρησιμοποίησα κέιλ αντί για σέλινο, έδωσα λίγο πικάντικο τόνο με καυτερή πιπεριά και πρόσθεσα αρωματισμένα ψίχουλα ψωμιού με μαιντανό και λεμόνι (εμπνεόμενος από τη γνωστή ¨γκρεμολάτα¨). Το αποτέλεσμα με το παιχνίδισμα των υλικών που έκανα αναβαθμίστηκε αισθητά, απέκτησε νέο γευστικό ενδιαφέρον και, διαπίστωσα για μία ακόμη φορά την πολυδιάστατη χρήση των οσπρίων.

Τι είναι το κέιλ και που το βρίσκουμε ;

Είναι ένα πραγματικό super food με τεράστια διατροφική αξία που, τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό και στη χώρα μας. Ανήκει στην κατηγορία του λάχανου και είναι ¨συγγενής¨ με διάφορα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η ρόκα.

Έχει υπέροχη, γήινη και δυνατή, ¨χόρτινη¨ γεύση. Δεν είναι πικάντικο όπως η ρόκα – περισσότερο τείνει προς τα συγγενικά με αυτό πράσινα λαχανικά, αλλά έχει το δικό του, μοναδικό γευστικό προφίλ. Το βρίσκουμε σχετικά εύκολα πλέον σε βιολογικές και μη λαϊκές αγορές, αλλά και συσκευασμένο (όπως εδώ) σε κάποια παντοπωλεία, μανάβικα και μεγάλα σουπερμάρκετ.

Οι εφαρμογές του στη μαγειρική είναι αμέτρητες και οι συνδυασμοί του με άλλα υλικά ανεξάντλητοι : μαρινάρεται υπέροχα και κάνει τέλειες σαλάτες, με αυγά σε ομελέτες και μη, ιδανικό σε μακαρονάδες και σούπες, συνοδευτικό με θαλασσινά και κρεατικά, ακόμα και σε πίτσες. Επίσης γίνεται τέλειο τσίπς στο φούρνο….

Στην αναζήτησή μου λοιπόν για την αντικατάσταση του σέλινου με κάτι πιο ενδιαφέρον γευστικά, η επιλογή του κέιλ ήταν μονόδρομος και το τελικό πιάτο με δικαίωσε. Η γεύση παραμένει οικεία, αλλά σαφώς πιο νόστιμη και ¨φρέσκια¨ και η κλασσική φασολάδα με σέλινο επανεφευρίσκει τον εαυτό της και συστήνεται με νέο, ανανεωμένο πρόσωπο.

Οι υπόλοιπες προσθήκες

Ο πικάντικος τόνος στις κοκκινιστές φασολάδες, θεωρείται δεδομένος για τα δικά μου γούστα. Καυτερή πιπεριά τσίλι η μπούκοβο, είναι οι συνηθέστερες προσθήκες στο φαγητό, αλλά και λίγη καπνιστή πάπρικα πάντα έχει να δώσει αυτή την πικάντικη ένταση.

Συνηθίζω να προσθέτω χειροποίητα κρουτόν στα φασόλια και σε σούπες γενικότερα – κάνουν πιο χορταστικό το φαγητό και πετυχαίνουν και αυτό το τραγανό και ενδιαφέρον κοντράστ. Στη συνταγή τα έκανα χοντροκομμένα ψίχουλα (το συνηθίζουν πολύ οι Ιταλοί στην κουζίνα τους, κυρίως σε πάστες με εξαιρετικό αποτέλεσμα) και, θέλησα να τα ζωντανέψω με λίγο μαιντανό και ξύσμα λεμονιού στο τέλος για περισσότερο άρωμα.

Όσο για την επιλογή, τα μυστικά και το μαγείρεμα των φασολιών, διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή μου για τα φασόλια με σουτζούκι εδώ – δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

Wine pairing : Στις κοκκινιστές φασολάδες το κόκκινο είναι μονόδρομος. Θα επέλεγα (λόγω και του κέιλ), ένα φρουτώδες αγιωργίτικο ή μία λημνιώνα.

 

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Υλικά

Για τη φασολάδα

– 500 γρ. φασόλια μικρά, μουλιασμένα για 12 ώρες με λίγο αλάτι

– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

– 1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό ή μία μικρή καυτερή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη 

– 200 – 250 γρ. κέιλ

– 2 κ.σ. πελτές ντομάτας

– 1  1/2 λίτρο νερό περίπου

– 120 ml ελαιόλαδο

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τα φρυγανισμένα ψίχουλα

– 2 φέτες ψωμί, θρυμματισμένο στο μπλέντερ σε χοντρά ψίχουλα

– 25 – 30 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

– 20 ml ελαιόλαδο

– Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι

Παρασκευή

Μουλιάζετε τα φασόλια για 12 ώρες σε κρύο αλατισμένο νερό που να τα υπερκαλύπτει κατά 7 με 8 εκατοστά. Τα σουρώνετε και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά σας. Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ζυγίζετε το λάδι.

Πλένετε πολύ καλά το κέιλ, αφαιρείτε τυχόν πολύ σκληρά μέρη από τα φύλλα τους και τα χοντροκόβετε.

mouliazw ta fasolia

Βάζετε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα καλύπτει και, βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου.

Τα σουρώνετε και πετάτε το νερό (για να γίνουν πιο εύπεπτα).

fasolia stin katsarola
fasolia vrazoun

Σκουπίζετε καλά την κατσαρόλα και την βάζετε στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, μετριάζετε τη φωτιά και ρίχνετε το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά (αν βάλετε αντί για μπούκοβο).

Σοτάρετε τα υλικά για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. 

Μόλις περάσει ο χρόνος και το κρεμμύδι έχει μαλακώσει και γλυκάνει, ρίχνετε και το σκόρδο και το σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε και τον πελτέ και τον ¨ψήνετε¨ στον πάτο της κατσαρόλας για 1 λεπτό ανακατεύοντάς τον (αυτό βοηθάει στο να μην πικρίζει).

Ρίχνετε τα σουρωμένα φασόλια και περίπου 1 1/2 λίτρο νερό μαζί με 1 κ.γ. αλάτι. Προσθέστε το μπούκοβο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δυναμώστε το μάτι στο φουλ, σκεπάστε την κατσαρόλα, αφήστε να πάρει μία καλή βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε την ένταση ώστε το φαγητό να σιγοβράζει. 

Ταυτόχρονα φρυγανίζετε τα ψίχουλα : σε ένα μεσαίο τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και τα ψίχουλα και ¨τηγανίστε¨ τα σε μέτρια φωτιά για 6 – 8 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Προσθέστε το μαιντανό, το ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο αλάτι και συνεχίστε το φρυγάνισμα για 1/2 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας.

Αποσύρετε από τη φωτιά και τα βάζετε σε ένα πιάτο, μέχρι να γίνουν τα φασόλια.

Τα φασόλια, ανάλογα την ποικιλία τους, θα χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες βράσιμο. Ελέγχετε δοκιμάζοντας και, προσθέστε ζεστό νερό (για να μην διακοπεί ο βρασμός) αν χρειαστεί – λίγο κάθε φορά. Υπολογίζετε ότι το νερό χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να πάρει γεύση, γι΄αυτό δεν το ρίχνετε τελευταία στιγμή. Τα φασόλια είναι έτοιμα όταν έχουν μαλακώσει καλά και έχουν κρεμώδη υφή στο εσωτερικό τους αλλά δεν έχουν διαλυθεί και, έχουν χυλώσει στο βαθμό που θέλουμε.

Μόλις είναι έτοιμα, βάλτε στην κατσαρόλα το κέιλ, αλατοπίπερο και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Μαράνετε το κέιλ ελαφρώς για 30 δευτερόλεπτα περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού.

Σερβίρετε βάζοντας από 1 – 2 κουταλιές ψίχουλα σε κάθε πιάτο, προζυμένιο ψωμί και έχετε επιπλέον μπούκοβο στο τραπέζι για όποιον τα θέλει έξτρα καυτερά.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

 RECENT POSTS

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste

IMG_20200606_181439 (2)
by Nikos kostorrizos