fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Φασόλια μαυρομάτικα με σταμναγκάθι

fasolia mayromatika me stamnagkathi

 

 

Τα μαυρομάτικα φασόλια, δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι μάλλον έχουν επισκιαστεί από τη φασολάδα, το εθνικό μας φαγητό όπως αποκαλείται από πολλούς, η οποία φτιάχνεται με τα κλασσικά λευκά πλακέ φασόλια, αλλά και από τους γίγαντες που γίνονται στο φούρνο.

Μοιραία λοιπόν τα μαυρομάτικα φασόλια, δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή για τα κλασσικά μαγειρευτά, καθώς έχουν δυνατό ενδοοικογενειακό….ανταγωνισμό. Για πολλά χρόνια μάλιστα, κανείς δεν τα είχε σε εκτίμηση και δεν τα ακούγαμε πουθενά.

Μόλις όμως οι διατροφολόγοι άρχισαν να εξυμνούν τη μεγάλη διατροφική τους αξία και οι σεφ – σελέμπριτι άρχισαν να τα αξιοποιούν σε σαλάτες κυρίως, θυμηθήκαμε την ύπαρξή τους και διαπιστώσαμε πόσο νόστιμα είναι.

 


Γιατί λέγονται μαυρομάτικα ;

 

 

Μα…από την εμφάνισή τους, καθώς είναι λευκά και έχουν στη μέση μία μαύρη κηλίδα, σαν μάτι. Στο εξωτερικό προσφωνούνται ¨black eyed beans or peas¨ . Έχουν γήινο άρωμα και, όταν μαγειρεύονται μαλακώνουν μεν αλλά παραμένουν σφριγηλά, γι΄αυτό και είναι ιδανικά για σαλάτες (καθώς είναι πολύ νόστιμα και κρύα).

Σχεδόν όλες οι συνταγές που κυκλοφορούν για τα μαυρομάτικα αναφέρονται σε σαλάτες, καθώς είναι μάλλον ο ιδανικότερος τρόπος αξιοποίησής τους. Οι δε συνδυασμοί, αμέτρητοι : με ρύζι, με μπέικον, με πιπεριές, με καρότα, με σελινόριζα, με τόνο και, φυσικά, με άγρια χόρτα όπως η συνταγή με την οποία θα καταπιαστώ.

stamnagathi



Χρειάζονται μούλιασμα ;

 

Όχι, δεν είναι απαραίτητο το μούλιασμα. Όσες φορές το επιχείρησα, τα μαυρομάτικα μαλάκωσαν περισσότερο από το επιθυμητό και έχασαν τη σφριγηλότητά τους.

Αυτό που βοηθάει και παράλληλα μειώνει το χρόνο μαγειρέματος, είναι ένα γρήγορο βράσιμο 4 – 5 λεπτών, καλό σούρωμα και μαγείρεμα σε φρέσκο νερό. Με αυτό τον τρόπο, είναι έτοιμα σε μισή ώρα περίπου και βγαίνουν τέλεια, μαλακά όσο πρέπει και στιβαρά ταυτόχρονα ώστε να μπορούν να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά της εκάστοτε σαλάτας, χωρίς το φόβο μήπως διαλυθούν.

 


Μαυρομάτικα με χόρτα

 

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο συνδυασμό με τα χόρτα (πέρα από το ότι είναι απίστευτα νόστιμα), είναι ότι τρώγονται και ζεστά και κρύα, σαν σαλάτα.

Αποφύγετε το σπανάκι – πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή με αυτό το μονοδιάστατο και βαρετό χορταρικό, όταν υπάρχει τέτοια ποικιλία άγριων και αρωματικών χόρτων στη χώρα μας. Βγείτε μια βόλτα στη λαϊκή και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Προσπαθήστε να βρείτε σταμναγκάθι, το οποίο πλέον, λόγω τη υψηλής ζήτησης καλλιεργείται συστηματικά. Είναι ένα μοναδικό χορταρικό και είναι εξίσου νόστιμο είτε ωμό, είτε ελάχιστα βρασμένο και προσθέστε λίγα ακόμη φρέσκα χόρτα και μυρωδικά που θα βρείτε στη λαϊκή : μυρώνια, μαϊντανό, καυκαλήθρες, μάραθο κτλ.

Ελάχιστες ακόμη προσθήκες είναι αναγκαίες σε έναν συνδυασμό που με την απλότητα, τη λιτότητα και τη σοφία του δοξάζει και απογειώνει για μία ακόμη φορά την Ελληνική κουζίνα και τα υλικά της. Λίγο κρεμμύδι και σκόρδο, ελάχιστος πελτές ντομάτας ίσα για την ιδέα και το χρώμα και ωμό ελαιόλαδο στο τέλος, που αναδεικνύει και φρεσκάρει τα πάντα.

 


Wine pairing



 

 

 

 

 

Εννοείται λευκό και αρωματικό για να ταιριάξει με την έντονη γεύση των χορταρικών που κυριαρχούν. θα πρότεινα μία μαλαγουζιά ή ένα sauvignon blanc.

 

 

 

 

 

Αν θέλεις, ακολούθησε το Serious Taste  στο facebook και το instagram και ανακάλυψε την αληθινή έννοια του φαγητού

 

Υλικά

(αν προορίζεται για σαλάτα, υπολογίστε τη μισή ποσότητα)

 

 

– 250 – 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα 

– 1 κιλό σταμναγκάθι (αν δε βρείτε, βάλτε σέσκουλα)

– Ποικιλία από ένα ή περισσότερα χόρτα (μαϊντανός, καυκαλήθρες, μυρώνια, άνηθος κλπ)

 – 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– 1 – 2 σκόρδα, ψιλοκομμένα

– 1 κ. σ. πελτές ντομάτας

– 100 ml ελαιόλαδο

– Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 



Παρασκευή

 

 

Ζεσταίνετε νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση ρίχνετε τα φασόλια και βράζετε για 4 – 5 λεπτά. Τα βγάζετε και τα σουρώνετε.

Προσθέστε φρέσκο νερό στην κατσαρόλα, ρίξτε τα σουρωμένα φασόλια και σιγοβράζετε για 30 – 35 λεπτά.

ylika gia ti sintagi
fasolia mayromatika mouliasma
vrasimo fasoliwn
soyrwma fasoliwn

 

 

Παράλληλα, προετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά σας. Πλένετε πολύ καλά το σταμναγκάθι και τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσετε. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. 

skordo kremmydi myrwdika psilokommena

 

Μόλις τα φασόλια είναι έτοιμα (δοκιμάζετε για να είστε σίγουροι), τα βγάζετε και τα σουρώνετε. Σκουπίζετε την κατσαρόλα ή χρησιμοποιήστε μία καινούργια και ρίξτε το μισό ελαιόλαδο.

Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε μεσαία ένταση για 5 λεπτά, να μαραθεί ελαφρώς. Ρίξτε και το σκόρδο, το σοτάρετε και αυτό για 20 – 30 δευτερόλεπτα και προσθέστε τα χόρτα.

Μόλις μαραθούν και αυτά λίγο, ρίχνετε τα φασόλια, τον πελτέ ντομάτας και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε ελαφριά και προσεκτικά και βράστε για 4 -5 λεπτά ακόμη, να χυλώσουν τα υλικά μεταξύ τους.

Στο τέλος, ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα ή και μετά στο σερβίρισμα από πάνω.

fasolia mayromatika soyrwma
sotarw to kremmydi
anakatema olwn twn ylikwn stin katsarola
rixnw ta mayromatika kai ton pelte
anakateuw ta ylika

 

Μπορείτε να τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά ξεχωριστά στον καθένα ή να περιμένετε να κρυώσουν και να τα σερβίρετε σαν σαλάτα. Αν θέλετε, προσθέστε χυμό από λεμόνι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πεντανόστιμα.

fasolia mayromatika me stamnagkathi
fasolia mayromatika me stamnagkathi
fasolia mayromatika me stamnagkathi


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

 

RECENT POSTS

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste 

IMG_20200606_181439 (2)
by Nikos kostorrizos