fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Κάστανα σοτέ με σύγκλινο, κρεμμυδάκια και μέλι : ένας εξαίσιος γιορτινός μεζές

kastana me sygklino kai meli

 

Τα κάστανα, από τέλη Νοεμβρίου και μετά βρίσκονται στα καλύτερά τους. Καρπός – σύμβολο του χειμώνα, συνδεδεμένο με αναμνήσεις ποικίλες καθώς ταυτίζεται τόσο με χαλαρά βράδια μπροστά στο τζάκι, όσο και με πιο γιορτινές στιγμές. Πολυδιάστατο στη χρήση του και γήινο στη γεύση, αξιοποιείται εξίσου σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Συνοδεύουν κρέατα μαγειρεμένα με πατάτες και καρότα ή σε μορφή πουρέ, γίνονται σούπες και εμπλουτίζουν γεμίσεις πουλερικών, ενώ η γλυκιά εκδοχή τους μεταφράζεται σε εξαίσια μαρόν γλασέ ή στο απόλυτο χειμωνιάτικο γλυκό : μον μπλάν (mont blanc), κρέμα κάστανου δηλ. με σαντιγί και μαρέγκα.

 



Πως μαγειρεύονται τα κάστανα ;

 

 

 

Οι πιο γνωστοί τρόποι μαγειρέματος για τα κάστανα, είναι ψητά η βραστά. Ανάλογα με τη συνταγή που θέλετε να ακολουθήσετε επιλέγετε μία από τις παρακάτω διαδικασίες :

 

 

Ψητά κάστανα

 

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Χαράζετε τα κάστανα στη βάση τους δημιουργώντας ένα σταυρό με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι, για να μη σκάσουν.

– Τα βάζετε σε ένα ταψάκι και τα ψήνετε για 20 – 25 λεπτά περίπου.

 

 

Βραστά κάστανα

 

 

Χαράζετε τα κάστανα με τον ίδιο τρόπο.

– Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα και καλύπτετε με νερό. Βράζετε για 15 – 20 λεπτά περίπου, από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. 

Και στις δύο περιπτώσεις, για να καθαρίσετε πιο εύκολα τα κάστανα, πρέπει να το κάνετε όσο είναι ζεστά καθώς όταν κρυώσουν η φλούδα φεύγει πιο δύσκολα.

kastana me sygklino kai meli

Μία τεχνική για πιο εύκολο καθάρισμα, είναι η εξής : αμέσως μετά το ψήσιμο ή το βράσιμο, τα τυλίγετε με μία βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα καθαριστούν πιο εύκολα.

Βεβαίως, υπάρχει και η λύση με τα έτοιμα βρασμένα κάστανα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα σε κενό αέρος. Μπορεί να είναι λιγότερο νόστιμα από αυτά που θα ψήσουμε μόνοι μας, όμως μας λύνουν τα χέρια σε περίπτωση που έχουμε να μαγειρέψουμε για πολύ κόσμο και θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο.

Στη συνταγή που παρουσιάζω, καθώς εκτελεί το ρόλο του συνοδευτικού σε ένα τραπέζι που έχουμε καλέσει φίλους, χρησιμοποιώ έτοιμα κάστανα ακριβώς για να την προσαρμόσω ρεαλιστικά στην πιεστική και χρονοβόρα διαδικασία της προετοιμασίας ενός επίσημου γεύματος. Τώρα αν εσείς έχετε το χρόνο για το αντίθετο, καμία αντίρρηση…

 

 

 

Ποια είναι τα πιο νόστιμα ;

 

 

 

Τα κάστανα στην Ελλάδα ξεχωρίζουν από την καταγωγή τους και όχι από την ποικιλία.

Πολύ νόστιμα θεωρούνται τα κάστανα από το Πήλιο με γλυκιά γεύση και μέγεθος μέτριο ως μεγάλο. Αντίστοιχα αυτά της Κρήτης, τα μαρόνια όπως αποκαλούνται, είναι πιο σπάνια και περιζήτητα. Είναι μικρότερα σε σύγκριση με αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας, με καπνιστή γεύση και κιτρινόσαρκα.

Λιγότερο γνωστά είναι τα κάστανα από τον Πάρνωνα, καθώς και τα γαλλικά μαρόνια που έχουν φυτευτεί σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας μας εδώ και είκοσι χρόνια περίπου. 



Κάστανα με σύγκλινο και κρεμμύδια ;

 

 

 

Το χοιρινό με κάστανα ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης της συνταγής. Το δεύτερο σημείο αναφοράς, ήταν ένα απίστευτο στιφάδο με κάστανα, δαμάσκηνα και κρεμμύδια (για το οποίο σίγουρα θα γράψω κάποια στιγμή στο blog) που είχα δοκιμάσει κάποτε στην Κρήτη και με εντυπωσίασε το πόσο ταιριαστός ήταν ο συνδυασμός τους. 

Θέλοντας λοιπόν να φτιάξω ένα πρώτο πιάτο γιορτινής λογικής συνδυάζοντας τις δύο πηγές έμπνευσης που είχα, αποφάσισα να συνδυάσω τα κρεμμυδάκια και τα κάστανα με παστό χοιρινό (σύγκλινο). Το μόνο που χρειάζονται, είναι ένα πέρασμα από το τηγάνι και λίγο μέλι για να προσεγγίσω το μελωμένο αποτέλεσμα των συνταγών που προανέφερα.

Το αποτέλεσμα πραγματικά εντυπωσιάζει : το σύγκλινο με τα κάστανα και τα κρεμμυδάκια συνδυάζονται μοναδικά σε ένα απίστευτα αρωματικό και μελωμένο σύνολο. Ένα πεντανόστιμο και πρωτότυπο συνοδευτικό που θα σταθεί επάξια σε γιορτινό τραπέζωμα και όχι μόνο, το οποίο μάλιστα δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Μεγάλη όμως, θα είναι η έκπληξη των καλεσμένων σας όταν το δοκιμάσουν… 



Wine pairing

 

 

 

 

Αν το πιάτο προορίζεται για συνοδευτικό, το κρασί θα επιλεχθεί με βάση τις κυρίως επιλογές του μενού. Αν καταναλωθεί μόνο του ως μεζές ένα χειμωνιάτικο βράδυ δίπλα στο τζάκι, μάλλον ένα καλό τσίπουρο (κατά προτίμηση παλαιωμένο) θα ταίριαζε δίπλα του. 

 

 

 

Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram και ανακάλυψε πρώτος / η τις πιο σοβαρές συνταγές.

  Υλικά

 

 

– 450 γρ. κάστανα έτοιμα βρασμένα ή ψητά

– 450 γρ. κρεμμυδάκια μικρά του στιφάδο 

– 250 γρ. παστό χοιρινό (σύγκλινο), κομμένο σε λωρίδες 

– 2 κ.σ. μέλι 

– Λίγα φυλλαράκια  φρέσκιας ρίγανης ή μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το γαρνίρισμα

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή

 

 

Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας. Κόβετε το σύγκλινο σε λωρίδες και καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Τα βάζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνετε για 1/2 ώρα περίπου, να φύγει λίγο η ¨αψάδα¨τους.

ylika ga th syntagi
ylika ga th syntagi
kastana
kremmydia

 

 

Τοποθετείτε ένα τηγάνι κατά προτίμηση με βαρύ πάτο στο μάτι της κουζίνας και, το ζεσταίνετε σε μεσαία προς υψηλή ένταση. Ρίχνετε ελάχιστο λάδι και σοτάρετε το σύγκλινο μέχρι να ροδίσει, για 3 – 4 λεπτά. Το βγάζετε και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, τα οποία σοτάρετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ¨αρπάξουν¨ελαφρώς σε κάποια σημεία, για 6 -8 λεπτά περίπου (χαμηλώνετε την ένταση αν δείτε ότι αρπάζουν γρήγορα).

sygklino
kastana me sygklino kai meli
kremmydia
kremeydia psimena

 

 

Μόλις τα κρεμμυδάκια είναι έτοιμα και έχουν πάρει ωραίο χρώμα, ρίχνετε στο τηγάνι τα κάστανα, το σύγκλινο, το μέλι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε τα υλικά για 2 – 3 λεπτά με προσοχή να μη διαλύσετε τα κάστανα που είναι ευαίσθητα, μέχρι να δέσουν και να μελώσουν.

kastana
kastana me sygklino kai meli
kastana me sygklino kai meli

 

 

Αποσύρετε το τηγάνι, αφήνετε να κρυώσει για λίγο και σερβίρετε. Γαρνίρετε, αν θέλετε, με λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

kastana me sygklino kai meli
kastana me sygklino kai meli
kastana me sygklino kai meli
kastana me sygklino kai meli

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste

IMG_20200606_181439 (2)

 RECENT POSTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

by Nikos kostorrizos