fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Λαζάνια Μπολονέζ : Comfort food με ιστορία

lazania mpolonez

Μάϊος 18, 2020 / Nikos Kostorrizos

Τα λαζάνια μπολονέζ (lazagna bolognese), είναι ένα τοπικό πιάτο της  Emiglia Romagna και συγκεκριμένα της Μπολόνια. Είναι ένα από τα ¨κυριακάτικα¨ φαγητά της περιοχής – από αυτά που μαζεύουν όλη την οικογένεια από το πρωί για να φτιάξουν τα φρέσκα ζυμαρικά και, το μεσημέρι, να καθίσουν όλοι στο μεγάλο τραπέζι  απολαμβάνοντας τα με κόκκινο κρασί. Ένα πιάτο – σύμβολο της ιταλικής κουζίνας, τα λαζάνια μπολονέζ χαίρουν παγκόσμιας εκτίμησης.



Τι είναι τα lasagna bolognese ;


Όπως ισχύει για πολλά πιάτα της Ιταλίας που οι ρίζες τους τρέχουν πίσω στο χρόνο, έτσι και τα λαζάνια μπολονέζ ήταν διαφορετικά ανά τους αιώνες.

Ο όρος λαζάνια συναντάται για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα πριν τη ρωμαϊκή κατοχή, με την ονομασία ¨laganon¨. Η θεωρία λέει ότι ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν αυτό το πιάτο με ζύμη σε στρώσεις, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. 

lazania mpolonez (saltsa kima)

Στα μετέπειτα ρωμαϊκά χρόνια η λέξη λαζάνια, αναφέρεται σε ζυμαρικά τετράγωνου σχήματος. Φτιαχνόντουσαν από μείγματα αλεύρων και ψήνονταν σε ξυλόφουρνους. Η προσθήκη νερού στο αλεύρι προέκυψε το μεσαίωνα και, μάλλον, ήταν από τα δημοφιλέστερα πιάτα της εποχής. Για πρώτη φορά, την ίδια περίοδο, γίνεται αναφορά στην προσθήκη τυριού. Το αυγό στο μείγμα προέκυψε αρκετά χρόνια αργότερα, την εποχή της Αναγέννησης.

Η ντομάτα πρωτοεμφανίστηκε στη συνταγή το 1880 στη Νάπολη. Η τοποθέτηση των ζυμαρικών σε στρώσεις, ανήκει στον Fransesco Zambrini απο τη Μπολόνια, ο οποίος τα εισήγαγε στον 19ο αιώνα.

Η επιτυχία και η πατρότητα της ονομασίας lasagna bolognese, ανήκει σε κάποιους μάγειρες από τη Μπολόνια στις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν οι πρώτοι που έκαναν γνωστή τη χρήση σπανακιού στη ζύμη. Κάπου εκεί πρόσθεσαν στη συνταγή και τα υπόλοιπα υλικά που τη διαμόρφωσαν όπως την ξέρουμε σήμερα : ραγού (κρέας μαγειρεμένο για ώρες μέχρι να λιώσει σε ίνες), μπεσαμέλ και παρμεζάνα. 

Διάβασε κι αυτό :

Σπαγγέτι αλα πουτανέσκα



Πως φτιάχνονται ;

Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικές παραλλαγές για τα λαζάνια γενικότερα. Σχεδόν κάθε περιοχή, έχει τη δική της πρόταση. Και δεν φτιάχνονται όλες με την ίδια δομή που ξέρουμε : δηλ. λαζάνια σε στρώσεις και ψήσιμο στο φούρνο.

Τα λαζάνια μπολονέζ είναι ξεκάθαρα : στρώσεις απο pasta fresca, ragu bolognese, besciamella (η μπεσαμέλ όπως την προφέρουν οι Ιταλοί), και Parmigiano – Reggiano.

lazania mpolonez (saltsa kima)

Δεν προστίθεται μοτσαρέλα, σπανάκι ή μανιτάρια που έχω δει σε διάφορες εκτελέσεις. Κι εδώ είναι που βρίσκεται το νόημα όλης της συνταγής.

Τα λαζάνια δεν υπερφορτώνονται. Η σιγομαγειρεμένη μπολονέζ βγάζει τη γλύκα της και προστίθεται σε μικρές δόσεις πάνω σε αυτά ενώ η μπεσαμέλ με την παρμεζάνα έρχονται να δέσουν το σύνολο, δημιουργώντας ένα ντελικάτο αποτέλεσμα. Τα ζυμαρικά μαλακώνουν με το ψήσιμο και κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα έχοντας ξεκάθαρη τη γεύση των υλικών. Κι ενώ μπορείτε να προσθέσετε ότι σας αρέσει, σας ικετεύω για μία φορά κρατήστε τη συνταγή απλή, καθώς πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον. Και, φυσικά, όπως κάθε τι απλό δεν συγχωρεί εκπτώσεις στις πρώτες ύλες, ούτε αστοχίες τεχνικές.

Wine pairing : Κόκκινο. Αγιωργίτικο, ίσως και Λημνιώνα θα ταιριάξουν ιδανικά.

 

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
sotarw ton kima

Υλικά

1 πακέτο λαζάνια προβρασμένα   

1 κιλό σάλτσα μπολονέζ

1/2  λίτρο μπεσαμέλ

100 γρ. Τριμμένη Παρμεζάνα

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

 


Παρασκευή

Ετοιμάζετε τη σάλτσα μπολονέζ σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ (μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο).

ylika gia th sintagi
sotarisma kima stin katsarola
rixnw zwmo ston kima sthn katsarola
vrasimo saltsas kima stin katsarola

Ετοιμάζετε και τη μπεσαμέλ, σύμφωνα με τη συνταγή μου εδώ. Καλύψτε την επιφάνειά της με διάφανη μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνεια) για να μην κάνει κρούστα.

aleyri kai voutiro stin katsarola
sotarisma aleyriou
to gala pefti sti mpesamel
mpesamel texniki

Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας. Ζυγίζετε την παρμεζάνα και έχετε τη σάλτσα μπολονέζ και τη μπεσαμέλ δίπλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε λίγη μπολονέζ στο ταψί και απλώνετε σε όλο τον πάτο. Τοποθετείστε από πάνω την πρώτη στρώση από τα λαζάνια. Απλώστε την πρώτη δόση μπολονέζ πάνω στα λαζάνια και, ρίχνετε από πάνω ελάχιστη μπεσαμέλ και λίγη παρμεζάνα.

leyki saltsa
kimas
kimas sto tapsi
aplwnw ta lazania kai th mpesamel

Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο τις επόμενες στρώσεις, μέχρι να τελειώσει η μπολονέζ. Σκεπάζετε την τελευταία δόση της μπολονέζ με τα λαζάνια.

Απλώνετε πάνω στα λαζάνια τη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε απλόχερα με την παρμεζάνα. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγη ακόμη προκειμένου η επιφάνεια να σκεπάζεται καλά. Τρίβετε το μοσχοκάρυδο (αν βάλετε). 

aplwnw ta lazania kai ti mpesamel
lazania sto tapsi
lazania mpolonez (saltsa kima)
lazania mpolonez (saltsa kima)

Στα 50 λεπτά περίπου, τα λαζάνια θα έχουν πάρει ροδαλό λαχταριστό χρώμα και θα είναι έτοιμα. Επιστρατεύετε όλη την εγκράτεια που διαθέτετε προκειμένου να μην ορμήσετε αμέσως και τα αφήνετε να ¨σταθούν¨ τουλάχιστον 1 ώρα. Το φαγητό πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να δέσουν τα υλικά, να μπορούν τα κομμάτια να κοπούν και να είναι διακριτές οι γεύσεις. 

lazania mpolonez (saltsa kima)
lazania mpolonez (saltsa kima)
lazania mpolonez (saltsa kima)
lazania mpolonez (saltsa kima)


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 RECENT POSTS

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste 

IMG_20200606_181439 (2)
by Nikos kostorrizos