Για να μη βγάζουν οι μπάμιες καθόλου ¨σάλιο¨ στο μαγείρεμα, ακολουθούμε μία από τις παρακάτω τεχνικές :
1. Βάζουμε τις μπάμιες σ΄ένα ταψάκι, τις ραντίζουμε με ξύδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 2 ώρες.
2. Τις σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, χωρίς να τις ανακατέψουμε,και σβήνουμε με ξίδι.
3. Τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι, ανακατεύουμε και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά.
Η τέταρτη και μακράν η καλύτερη τεχνική, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό ¨Γαστρονόμος¨ από την Αντωνία Ζάρπα, είναι η εξής :
Ζεματίζουμε τις μπάμιες σε ζεστό νερό για 2 λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, βγάζουν αρκετή από τη βλέννα τους. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί που να τις χωράει και ψήνουμε στους 50 βαθμούς για 2 ώρες. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμες για μαγείρεμα και, επίσης, σε αυτό το στάδιο μπορούν να καταψυχθούν για πολύ καιρό και να τις χρησιμοποιήσετε κατ΄ευθείαν από εκεί.
Βεβαίως, τίποτα δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες μπάμιες, όλο το χρόνο. Γλιτώνουμε το καθάρισμα και το αποτέλεσμα είναι επίσης εξαιρετικό. Στη φωτογράφιση καθώς η εποχή τους δεν είχε φτάσει ακόμη, είναι κατεψυγμένες, αλλά υπόσχομαι μέσα στο καλοκαίρι να επανέλθω με νέα συνταγή χρησιμοποιώντας φρέσκες.