Η μπεσαμέλ είναι μία από τις 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής γαστρονομίας. Παρασκευάζεται με την τεχνική του ¨ρου¨ δηλ. ίσες ποσότητες αλευριού και βουτύρου στο οποίο προστίθεται το γάλα. Λίγο αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο, είναι τα υπόλοιπα υλικά. Αυτά είναι αρκετά για την ωραιότερη, σπιτική εκδοχή της. Τίποτα περισσότερο.
Και φυσικά χωρίς αυγά ούτε τυρί, που ουδεμία σχέση έχουν με τη βασική, απλή, βελούδινη και ελαφριά αυθεντική γαλλική συνταγή. Εγώ τουλάχιστον αρνούμαι να αλλοιώσω αυτή τη ρευστή αίσθηση με κάτι που είναι δυσάρεστο στην υφή και πιο βαρύ στο στομάχι.
Και ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες τις συνταγής, δεν θα κοιτάξετε ποτέ ξανά πίσω.Η μόνη επέμβαση, σε φαγητά όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, είναι η πρόσθεση τριμμένης παρμεζάνας ή παλαιωμένης γραβιέρας αφού έχω στρώσει τη μπεσαμέλ.