Διαλέξτε ένα καλής ποιότητας ανθότυρο από μπακάλικο που εμπιστεύεστε και ψωνίζετε συχνά. Και αποφύγετε τα συσκευασμένα που, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν σταθεροποιητές. Στην ουσία δηλ., αγοράζετε νερό που σταθεροποιείται τεχνικά με την προσθήκη γάλακτος. Επιπλέον, αυτά τα είδη ανθότυρου έχουν περισσότερα λιπαρά. Αυτό είναι εξ΄ορισμού αντίθετο, καθώς το ανθότυρο φτιάχνεται από τον ορό του γάλακτος (το τυρόγαλα) που είναι χαμηλό σε λιπαρά…
Ότι ανθότυρο κι αν διαλέξετε για τα νιόκι σας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την υγρασία του – να το στεγνώσετε δηλ. Το ανθότυρο έχει αρκετό νερό μέσα του, κάτι που είναι καλό όταν το γεύεστε μόνο του, όμως η υγρασία δεν είναι σύμμαχος σας όταν θέλετε να μαγειρέψετε. Περισσότερο νερό στα νιόκι σημαίνει περισσότερο αλεύρι, δηλ. πιο βαρύ και πυκνό αποτέλεσμα. Για να καταλάβετε τι εννοώ, ζυγίστε το πριν την αφαίρεση της υγρασίας του και μετά.
Η κλασσική μέθοδος, είναι να βάλετε το ανθότυρο αφού το λιώσετε με ένα κουτάλι ή με τα χέρια σας σε ένα σουρωτήρι και να το ξεχάσετε. Κάτι που είναι μια χαρά, αν έχετε χρόνο για ξόδεμα. Διαφορετικά υπάρχει ένας πολύ πιο γρήγορος τρόπος που είχα δείξει στη συνταγή για τα κανελόνι με σπανάκι εδώ, και απαιτεί μόλις 1 λεπτό από το χρόνο σας. Το στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας.
Η μέθοδος είναι απλή : τοποθετείτε 2 – 3 στρώσεις από χαρτί κουζίνας και απλώνετε το τυρί με μια σπάτουλα. Σκεπάζετε με άλλες 2 – 3 στρώσεις επιπλέον χαρτί και πιέζετε καλά την επιφάνεια ώστε να απορροφήσει την υγρασία. Αφαιρείτε το χαρτί και βάζετε το ανθότυρο σε ένα πιάτο.
2 Comments
Εύκολη,γρήγορη και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή. Στη ζύμη χρειάστηκε να προσθέσω λίγο περισσότερο αλεύρι γιατί κολλούσε στα χέρια. Είναι μία συνταγή που μπορείτε να κάνετε ακόμα και με τα παιδιά σας, το πλάσιμο γίνεται εύκολα και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο νόστιμο, ακόμα και αν τα νιόκι δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και σχήμα! Η χαρά των παιδιών να συμμετέχουν στην παρασκευή του φαγητού είναι μεγάλη και η εκδοχή με την κόκκινη σάλτσα με extra παρμεζάνα θα τους ξετρελάνει!
Χαίρομαι που σας άρεσε. Όντως είναι πολύ διασκεδαστική η διαδικασία, αντισταθείτε όμως στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι κι ας κολλάει λίγο στα χέρια γιατί γίνονται πιο βαριά και χάνουν αυτή την ανάλαφρη αίσθηση.