Για να πάρω το μέγιστο και από τους δύο κόσμους, ακολουθώ τα εξής βήματα : οι πατάτες πρέπει να κοπούν πολύ λεπτές για να γίνουν τραγανές οι άκρες τους. Αν έχετε μαντολίνο (εγώ δεν έχω) είναι πιο εύκολα τα πράγματα, διαφορετικά χρησιμοποιήστε ένα καλό κοφτερό μαχαίρι και προσπαθήστε να είναι ομοιόμορφες ώστε να ψηθούν σωστά.
Στη συνέχεια, αναμειγνύω σε ένα μεγάλο μπολ κρέμα γάλακτος, τυριά (γραβιέρα και παρμεζάνα), λίγο θυμάρι, σκόρδο και αλατοπίπερο. Ρίχνω μέσα τις πατάτες και φροντίζω να καλυφθούν πολύ καλά από το μείγμα – είναι σημαντικό αυτό το στάδιο γιατί θα αποτρέψει τις πατάτες να κολλήσουν μεταξύ τους και θα τους δώσει τόνους γεύσης και ζουμερό εσωτερικό.
Και, σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό gratin με πατάτες (gratin dauphinois) που θα ήταν τοποθετημένες οριζόντια στο ταψί, θα μπουν όρθιες η μία δίπλα στην άλλη προσομοιώνοντας τις πατάτες hasselblack, δίνοντάς μου τις τραγανές άκρες που θέλω.
Και φυσικά, ξεχάστε οποιαδήποτε light παρέμβαση στη συνταγή…το πιάτο αυτό είναι όλα ή τίποτα σε πληθωρικότητα και γεύση και έτσι πρέπει να μείνει…
Το ψήσιμο
Θα ξεκινήσω ψήνοντας τις πατάτες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, για να εγκλωβίσω την υγρασία στο εσωτερικό και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, θα το αφαιρέσω και θα συνεχίσω μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από πάνω και να είναι τραγανές.
Τελευταίο στάδιο, επιπλέον τυρί στην επιφάνεια και λίγο ακόμη ψήσιμο μέχρι να λιώσει, για περισσότερη γεύση.