fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Παραδοσιακό, απλό και πεντανόστιμο πρασόρυζο με μανιτάρια πορτσίνι

prasoryzo me portsini

 

 

Πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο…ταπεινά φαγητά που, στο άκουσμά τους, δεν ξέραμε που να κρυφτούμε όταν ήμασταν μικροί ώστε να μη τα φάμε. Μεγαλειώδη φαγητά της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που δεν μπορείς να τα εκτιμήσεις στην παιδική ηλικία, αλλά αναθεωρείς όσο μεγαλώνεις και εμβαθύνεις στο μεγαλείο της σύλληψής τους.

Το παραδοσιακό πρασόρυζο, είναι ένα απίστευτα καθημερινό gourmet και συνάμα comfort πιάτο μέσα στην απλότητά του, γι΄αυτό και απαιτεί σεβασμό στη διαχείρισή του.  



Με τι φτιάχνεται το πρασόρυζο ;

 

 

 

Σε εποχές γαστρονομκής ισοπέδωσης των πάντων και παγκοσμιοποίησης της γεύσης, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι ένα φαγητό με πρωταγωνιστές μόλις δύο εκ των ταπεινότερων υλικών μπορεί είναι τόσο καθησυχαστικά νόστιμο. Το μόνο που θέλει το πρασόρυζο είναι προσοχή στην επιλογή του ρυζιού (parboiled για να είναι σπυρωτό και όχι καρολίνα που λαπαδιάζει) και σωστό καραμέλωμα στο κρεμμύδι και το πράσο ώστε να βγάλουν όλη τη γλύκα τους. Επίσης, ορθή επιλογή μυρωδικών :

Δυόσμος και άνηθος σε μικρές ποσότητες ώστε να μην ¨υπερτερήσουν¨ έναντι του πράσου και, φυσικά λεμόνι για το όξινο ¨κοντράρισμα¨. Λοιπές προσθήκες όπως καρότο, ντομάτα, τυριά και αλλαντικά κάθε είδους ή βαριά μπαχαρικά απαγορεύονται δια ροπάλου

 

Όμως, μέσα στο μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια που το φτιάχνω και το ευχαριστιόμαστε οικογενειακώς κάθε φορά, αναρωτιόμουνα με ποιο τρόπο θα μπορούσα να το πάω ένα βήμα παραπέρα χωρίς να αλλοιώσω τη σοφή λιτότητα του.

Τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια (ειδικά τα πορτσίνι) είναι γεμάτα γήινα αρώματα και νοστιμιά και ο συνδυασμός τους με τα πράσα και το ρύζι με εξέπληξε. Το πρασόρυζο, χωρίς τα μανιτάρια να φλυαρούν χωρίς λόγο, αναβαθμίζεται και δεν χάνει το χαρακτήρα του – το αντίθετο μάλιστα καθώς μανιτάρια και πράσα κατέληξαν σε ένα τέλειο pairing…

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σας πρασόρυζο ή δεν το εκτιμούσατε ως τώρα, δοκιμάστε το πρώτα στην απλή του μορφή (χωρίς τα μανιτάρια). Θα το λατρέψετε και, μην ξεχνάτε πως πρόκειται για μία υγιεινή, νηστίσιμη και πεντανόστιμη συνταγή. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να εκτιμήσει ξανά το μεγαλείο των σοφών παραδοσιακών συνταγών, προσαρμοσμένων στη σύγχρονη οικιακή πραγματικότητα.

 


Wine pairing

 

 

 

Το πρασόρυζο, κυρίως λόγω της οξύτητας του λεμονιού, συνδυάζεται υπέροχα με ένα αρωματικό και τραγανό sauvignon blanc.

 

 

 

 

 

Αν θέλεις, ακολούθησε το Serious Taste  στο facebook και το instagram και ανακάλυψε την αληθινή έννοια του φαγητού

 Υλικά

 

 

– 400 γρ. ρύζι μακρύκοκκο (parboiled)

– 700 γρ. πράσα, κομμένα σε ροδέλες

– 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

– 1 κ.σ. ζάχαρη

– 1 – 2  λεμόνια (ανάλογα με το πόσο όξινο σας αρέσει)

4  κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

– 1/2 ματσάκι δυόσμος φρέσκος  ή  1 κ.γ. αποξηραμένος

– 1100 – 1200 ml νερό ή ζωμός λαχανικών (ψυγείου)  

– 1 συσκευασία (30 γρ.) μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα (προαιρετικά)

– 80 ml ελαιόλαδο

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 



Παρασκευή

 

 

Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά σας. Πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι. Μουλιάζετε τα μανιτάρια σε ζεστό νερό για 15 λεπτά, τα σουρώνετε, κρατάτε το νερό τους και τα σκουπίζετε πολύ καλά. 

portsini anithos prassa dyosmos ladi ryzi
ylika gia th sintagi
prasso kremmydi psilokommena
mouliasma portsini

 

 

Σε μία μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαία προς χαμηλή ένταση και προσθέστε το κρεμμύδι. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και το ζεσταίνετε για 10 λεπτά περίπου να βγάλει τη γλύκα του. Ρίχνετε τα πράσα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη μέχρι να μαραθούν κάπως.

sotarisma kremmydiou
sotarisma kremmydioy
sotarisma prassou
anakatema prassou kremmydiou

 

 

Προσθέστε το ρύζι και τα μανιτάρια (αφού τα σκουπίσετε πολύ καλά) και τα φέρνετε μία βόλτα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2-3 λεπτά, ίσα να γυαλίσει. Προσθέστε το νερό ή το ζωμό, καθώς και το ζωμό των μανιταριών αν χρησιμοποιήσετε (αφού αφαιρέσετε την αντίστοιχη ποσότητα νερού ώστε να μην αλλάξει η δοσολογία – δηλ. το υγρό θα είναι 1200 ml είτε χρησιμοποιήσετε μανιτάρια, είτε όχι).

 

prosthesi ryziou sthn katsarola
prosthesi portsini stin katsarola
anakatema olwn twn ylikwn stin katsarola
zwmos stin katsarola

 

 

Δυναμώστε τη φωτιά να πάρει το φαγητό μία βράση, προσθέστε αλατοπίπερο, ανακατέψτε, σκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να σιγοβράζει. 

vrasimo tou fagitou

 

 

Παράλληλα, ψιλοκόβετε το δυόσμο και τον άνηθο. Στα 15 λεπτά περίπου, αφαιρείτε το καπάκι και προσθέστε το δυόσμο, τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Το ρύζι θα έχει πιεί τα περισσότερα υγρά του. Προσθέστε λίγο βραστό νερό αν χρειάζεται και, συνεχίζετε το βράσιμο για 3 έως 5 λεπτά ακόμη (άλλα ρύζια είναι έτοιμα στα 17 λεπτά άλλα στα 20 λεπτά) και δοκιμάζετε. 

psilokommenos maintanos dyosmos
dyosmos kai maintanos stin katsarola

 

 

Μόλις σιγουρευτείτε ότι το ρύζι έχει βράσει, το βγάζετε από τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και το καπάκι της από πάνω. Το αφήνετε έτσι για 25 – 30 λεπτά ώστε το ρύζι να απορροφήσει τα λίγα υγρά που έχουν απομείνει και να είναι σπυρωτό και υπέροχο, αλλά και για να πέσει η θερμοκρασία του ώστε να είναι οι γεύσεις διακριτές.

Δοκιμάζετε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι, διορθώνετε αν χρειάζεται και σερβίρετε.

petseta sto kapaki tis katsarolas
prasoryzo stin katsarola
prasoryzo sto piato
prasoryzo me portsini

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

2 Comments

  • Dimas says:

    ενα λαθος που κανουν ολοι, ξεκινανε με τα υλικα χωρις να υποδειξουν ποσες μεριδες (ανθρωπου) βγαζουν τα συγκεκριμενα, για να τα τροποποιησει αναλογα καποιος που θελει μικροτερη ποσοτητα

    • Nikos says:

      Όλες οι συνταγές στο Serious Taste βγάζουν 4 μερίδες φαγητού. Ο στόχος δηλαδή, είναι να καλύψω μια μέση οικογένεια. Θεωρώ, ότι κάποιος που θέλει να μαγειρέψει και μπαίνει γενικώς στην κουζίνα, έχει τη στοιχειώδη αντίληψη να καταλάβει ότι (εν προκειμένω για το πρασόρυζο) 400 γρ. ρυζιού είναι…κάπως πολλά για ένα άτομο και να προσαρμοστεί ανάλογα. Ευχαριστώ για την επικοινωνία και παραμένω στη διάθεσή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

 

 RECENT POSTS

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste

IMG_20200606_181439 (2)
by Nikos kostorrizos