fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Ριζότο με κρέμα κολοκύθας, ψητή κολοκύθα και απάκι Κρήτης : φθινοπωρινή θαλπωρή

rizoto me kolokytha kai apaki

 

 

Οι λόγοι που λατρεύω το ριζότο ως σύλληψη είναι τόσοι, όσες και οι παραλλαγές που μπορεί να δεχτεί. Ατελείωτοι δηλαδή. Είναι μία βάση τόσο ευέλικτη και δεκτική σε πειραματισμούς, που μόνο η έλλειψη φαντασίας μπορεί να βάλει περιορισμούς στα υλικά με τα οποία συνδυάζεται.

Από το κλασσικό ριζότο μιλανέζε, με κάθε είδους μανιτάρια μέχρι και με κάστανα και λάδι τρούφας, ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Το ταίριασμά του με την κολοκύθα, ξεφεύγει λίγο από τα προβλέψιμα και καταλήγει σε ένα αναπάντεχα νόστιμο comfort food για φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα βράδια.

 

 

 




Πότε βρίσκουμε την κολοκύθα ;

 

 

Μα τι απίστευτο φρούτο που είναι η κολοκύθα ! (ναι, στην κατηγορία των φρούτων ανήκει). Με το έντονο πορτοκαλί χρώμα της (που οφείλεται στο αντιοξειδωτικό συστατικό Β – καροτένιο), ποζάρει καμαρωτή στις λαϊκές από τα μέσα – τέλη Οκτωβρίου έως και μέχρι τα Χριστούγεννα. Στην ελληνική αγορά, κυκλοφορεί κυρίως η μεγάλη στρογγυλή (που είναι και αυτή με τις περισσότερες χρήσεις) και η μακρόστενη που μοιάζει με μεγάλο αχλάδι. 

 

Πως καθαρίζεται ;

 

 

Αν και θεωρείται λίγο μπελαλίδικο το καθάρισμά της, δεν είναι τόσο δύσκολο ώστε να σας αποθαρρύνει και να στερηθείτε τους τόσους συνδυασμούς της.

Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και κόψτε τη στη μέση, όπως ένα καρπούζι. Με ένα κουτάλι, ξύστε και αφαιρέστε τις σκληρές ίνες και τα σπόρια που βρίσκονται στο εσωτερικό της και κόψτε τη σε μικρότερες φέτες. Αφαιρείτε τη φλούδα από τις φέτες και κόβετε την κολοκύθα σε ότι κομμάτι απαιτεί η συνταγή σας (δείτε τις φωτογραφίες). 

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ και σε καλά μανάβικα έτοιμη καθαρισμένη, συσκευασμένη και κομμένη σε κομμάτια κολοκύθα. Εννοείται πως είναι ακριβότερη, αλλά σας γλιτώνει από την παραπάνω διαδικασία και βολεύει σε συνταγές που δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα (όπως το εν λόγω ριζότο) ή σε περιπτώσεις που έχετε μεγάλη ετοιμασία και θέλετε να γλιτώσετε χρόνο.

 

kommeni kolokytha


Πώς συντηρείται ;

 

 

Αν δεν κοπεί, διατηρείται σε δροσερό και σκιερό σημείο για 2 – 3 μήνες τουλάχιστον. Κομμένη και καλυμμένη σφιχτά με μεμβράνη, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες ημέρες και στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.    

 

Μαγειρέματα με κολοκύθα

 

 

Η γλυκιά γεύση της προκαλεί τόσο για αλμυρούς, όσο και για γλυκούς συνδυασμούς. Μερικές μόνο ιδέες για τη χρήσης της σε μαγειρέματα, είναι οι παρακάτω :

1.  Σε τουρλού λαχανικών με χειμωνιάτικες ψητές ρίζες, όπως σελινόριζα, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια κτλ.

2.  Σε εκπληκτικές βελουτέ σούπες και πουρέδες.

3.  Σε αλμυρές και γλυκιές πίτες και τάρτες.

4.  Στα λαζάνια, μαζί με κιμά ή λαχανικών.

5.  Σε σουφλέ, ζυμαρικά, ριζότο.

6.  Με μοσχάρι ή χοιρινό σε μαγειρέματα κατσαρόλας ή φούρνου (γάστρα ή ταψί).

7.  Ταιριαστά μπαχαρικά και μυρωδικά είναι η κανέλα, το τζίντζερ, το κάρυ, το κύμινο και το φασκόμηλο.

 


Ο συνδυασμός με το ριζότο

 

 

Το ταίριασμα κολοκύθα – μπέικον είναι mind blowing και η προθήκη του τελευταίου είναι αδιαπραγμάτευτη στο εν λόγω ριζότο. Εδώ, Θα αντικατασταθεί με απάκι Κρήτης που είναι απείρως πιο νόστιμο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε σύγκλινο Μάνης και σε περίπτωση που δεν βρείτε ούτε αυτό, μπέικον.

Η πραγματική πρόκληση όμως, είναι η διαχείριση της κολοκύθας με δύο διαφορετικούς τρόπους στο ίδιο φαγητό : σε κρεμώδη μορφή και σε μικρά κομμάτια. Όλη η ποσότητα της συνταγής θα ψηθεί στο φούρνο αλλά η μισή θα γίνει πουρές και η άλλη μισή θα κοπεί σε μικρούς κύβους. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχω διαφορετικές υφές, περισσότερη γεύση κολοκύθας και καλύτερο χύλωμα με τη συμβολή της κρέμας.

Τα υπόλοιπα υλικά είναι τα γνωστά σε κάθε ριζότο. Κρεμμύδι, βούτυρο και παρμεζάνα θα νοστιμίσουν και θα δέσουν το φαγητό και, λίγο λευκό κρασί θα δώσει την απαραίτητη οξύτητα. Τελευταία προσθήκη, λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός για φρεσκάδα στο τελείωμα καθώς και ελάχιστος κολοκυθόσπορος για γαρνίρισμα (τα οποία από βιασύνη, δεν φαίνονται στη φωτογράφιση…). 

 

Wine pairing

 

 

Chardonnay περασμένο από βαρέλι, με πλούσια κρεμώδη υφή αντίστοιχη του ριζότο και συγκρατημένα αρώματα που δεν θα το υπερκαλύψουν. 

 

 

 

 

Αν θέλεις, ακολούθησε το Serious Taste  στο facebook και το instagram και ανακάλυψε την αληθινή έννοια του φαγητού

rixnw tin parmezana sto rizoto

Υλικά

 

 

400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

– 2 σκόρδα   -//-

1 ,5 λίτρο ζωμός κοτόπουλου 

– 400 γρ. κολοκύθα ψημένη και κομμένη σε μικρούς κύβους 

200 γρ. απάκι Κρήτης ή σύγκλινο Μάνης ή μπέικον σε κύβους 

– 100 γρ. παρμεζάνα

– 50 γρ. βούτυρο + 30 γρ. για το σοτάρισμα

– Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός και 1 κ.γ. κολοκυθόσπορος (αν θέλετε)

– 30 ml ελαιόλαδο 

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Για την κρέμα κολοκύθας

 

 

– 400 γρ. ψημένη κολοκύθα

– 100 ml ζεστό νερό

– 1 κ. σούπας βούτυρο

 



Παρασκευή

 

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε την κολοκύθα : την κόβετε στη μέση όπως ένα καρπούζι και, στη συνέχεια σε φέτες με τον τρόπο που περιέγραψα στην εισαγωγή. Καθαρίζετε τη φλούδα, ζυγίζετε την ποσότητα που απαιτείται για τη συνταγή (700 γρ.) και την κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και ψήνετε για 40 – 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά.

kolkytha kommenh
adeiazw tin psixa tis kolokythas
vgazw ti flouda tis kolokythas
kommeni kolokytha

 

 

Ταυτόχρονα κάνετε την προετοιμασία για το ριζότο. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ζυγίζετε το ρύζι, το βούτυρο και την παρμεζάνα. Κόβετε το σύγκλινο σε κυβάκια, ζεσταίνετε το ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό στο διπλανό μάτι από αυτό που θα μαγειρέψετε το ριζότο.

kolokytha apaki kremmydi ryzi parmezana
ylika ga th syntagi

 

 

Μόλις η κολοκύθα είναι έτοιμη, κόβετε τη μισή σε μικρούς κύβους και την υπόλοιπη την πολτοποιείτε με ένα μπλέντερ χειρός ή κανονικό, προσθέτοντας το νερό και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. 

kolokytha se kyvous
rixnw voutyro sto mpol
krema kolokythas
krema kolokythas

 

 

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι σε δυνατή ένταση και ρίχνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέστε το απάκι και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάλτε το από το τηγάνι, χαμηλώστε το μάτι σε μεσαία ένταση και ρίξτε το κρεμμύδι. Σοτάρετε απαλά για 5 λεπτά περίπου, ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίστε για 1/2 λεπτό ακόμη.

Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε για 2 με 3 λεπτά με ξύλινη κουτάλα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει η περίμετρος του ρυζιού διάφανη.

voutyro sto tigani
apaki sto tigani
kremmydi sto tigani
ryzi sto tigani

 

 

Σβήνετε με 100 ml λευκό κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε την πρώτη δόση του ζωμού. Ρυθμίζετε την ένταση σε μέτρια προς υψηλή, μόλις που να κοχλάζει το ρύζι. Αρχίζετε τη διαδικασία του ανακατέματος και της πρόσθεσης της κάθε δόσης ζωμού, αφού απορροφηθεί η προηγούμενη. Για τέλειο αποτέλεσμα στην τεχνική του ριζότο, σας προτείνω να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό για το ριζότο μιλανέζε.

Συνεχίζετε μέχρι να φτάσετε στην τελευταία δόση του ζωμού. Υπολογίζετε ότι το ρύζι χρειάζεται περίπου 16 με 20 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.

rixnw krasi sto rizoto
anakateuw to rizoto
rixnw zwmo sto rizoto
anakateuw to rizoto

 

 

Μαζί με την τελευταία δόση του ζωμού, ρίχνετε την κρέμα και τα κομμάτια κολοκύθας. Βράζετε λίγο ακόμη να μειωθούν τα υγρά δοκιμάζετε και, αφού βεβαιωθείτε ότι το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρετε πρίν απορροφηθούν τελείως τα υγρά καθώς το ριζότο θα συνεχίζει να μαγειρεύεται από την θερμοκρασία και εκτός φωτιάς. Αν περιμένετε να πιει όλο το υγρό μέσα στο σκεύος θα φτάσει στο πιάτο σας στεγνό και λασπωμένο.

Ρίχνετε το βούτυρο, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και προσθέστε και την παρμεζάνα ανακατεύοντας επίσης. Δοκιμάζετε το αλάτι, προσθέστε αν χρειάζεται και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

rixnw tin kolokytha sto rizoto
rixnw tin parmezana sto rizoto
rixnw to voutyro sto rizoto
anakateyw

 

 

Ρίχνετε από πάνω το σύγκλινο, τον μαϊντανό και τον κολοκυθόσπορο και το ριζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Χυλωμένο, κρεμώδες και μυρωδάτο, σερβίρεται αμέσως καθώς όσο μένει κινδυνεύει να λασπώσει. Το μόνο που λείπει είναι φρεσκοτριμμένο πιπέρι (οπωσδήποτε) και λίγη επιπλέον παρμεζάνα για όποιον επιθυμεί.

rizoto me kolokytha
rizoto me kolokytha
rizoto me kolokytha


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

 RECENT POSTS

rost mpif

Roast Beef με σάλτσα μανιταριών

To roast beef με σάλτσα μανιταριών, είναι ιδανικό για κυριακάτικο δείπνο. Και όσο περισσέψει, κόβεται σε λεπτές φέτες και κάνει υπέροχα σάντουιτς.

Read More »

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste

IMG_20200606_181439 (2)
by Nikos kostorrizos