fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Δροσερή, καλοκαιρινή και ανάλαφρη σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ντοματίνια, ρόκα και προσούτο

 

Έχετε δοκιμάσει ψητά, καλοκαιρινά φρούτα; Ροδάκινα, βερίκοκα, ακόμη και καρπούζι, αποκτούν μία αναπάντεχα καπνιστή, καραμελωμένη και απίστευτα ενδιαφέρουσα διάσταση και προκαλούν για συνδυασμούς με φαντασία. Στην τελευταία μου επίσκεψή στη βιολογική λαϊκή, έφυγα ¨φορτωμένος¨ με υπέροχα ολόγλυκα ντοματίνια καθώς και εξαιρετικά ροδάκινα, τα οποία όπως τα είχα αποθέσει στο τραπέζι της κουζίνας μου δίπλα – δίπλα σκεφτόμουν ότι ήθελα να τα φάω μαζί. Και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μία δροσερή σαλάτα με ενδιαφέρουσες αντιθέσεις και υφές;  

 

 

Τι ροδάκινα να διαλέξω ;

 

 

 

 

 

Το ροδάκινο είναι ένα απίστευτα αρωματικό φρούτο. Μυρίζοντάς το, νομίζω όλοι ανατρέχουμε σε μνήμες παιδικές, με χυμούς να στάζουν από το στόμα στο πάτωμα ταυτόχρονα με τη φωνή της μάνας μας για να προσέξουμε να μη το λερώσουμε. Μάταια βέβαια. Η λαχτάρα για να δαγκώσουμε τη γλυκιά του σάρκα ήταν πολύ μεγάλη για να έχουμε αυτιά να ακούσουμε. Ποια ροδάκινα είναι τα πιο νόστιμα όμως;

Τα ροδάκινα στην Ελλάδα καλλιεργούνται  στους νομούς Πέλλας, Λάρισας, Κοζάνης, Πιερίας αλλά κυρίως στο νομό Ημαθίας ο οποίος είναι πρωτοπόρος στην καλλιέργειά τους. Τα ροδάκινα Νάουσας είναι Προιόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και θεωρούνται από τα νοστιμότερα. Αυτά που θα διαλέξετε κοιτάξτε να είναι σφιχτά και όχι εντελώς ώριμα, καθώς δεν θέλουμε να λιώσουν και να γίνουν μαρμελάδα αλλά να μαλακώσουν και να κρατήσουν το σχήμα τους.

Η συγκομιδή τους αρχίζει στα τέλη Μαίου και τελειώνει τέλη Σεπτεμβρίου. Η καλύτερη εποχή τους είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

 

 

 

Με τι να τα συνδυάσω ;

 

 

 

 

Τα ροδάκινα με τα ντοματίνια προκαλούν για πολλά παιχνίδια με υλικά. Χωρίς να ξεχνάω ότι θα είναι με τη γλύκα τους οι πρωταγωνιστές του πιάτου, προκειμένου να μην είναι μονοδιάστατο θα επιδιώξω ενδιαφέρουσες αντιθέσεις τόσο με τις υφές όσο και με τις γεύσεις. Λίγη ρόκα θα δώσει την απαραίτητη ένταση με την πικάντικη διάστασή της, φύλλα βασιλικού ή δυόσμου ταιριάζουν τέλεια με τα ντοματίνια και μερικές φέτες προσούτο, θα κοντράρουν με την αλμύρα και τη γεμάτη γεύση τους τη συνταγή ώστε να δέσει. Το σύνολο θα ολοκληρωθεί με μοτσαρέλα ή κατσικίσιο τυρί (διαλέξτε ότι σας αρέσει – ταιριάζουν και τα δύο) και, με το απαραίτητο ντρέσινγκ το οποίο θα έχει σαν βάση μουστάρδα με λίγο μέλι. 

Η σαλάτα αποτελεί ένα γεύμα από μόνη της, αλλά είναι τέλεια και σαν συνοδευτικό σε μια βραδιά μπάρμπεκιου σαν μία ενδιαφέρουσα και απρόσμενη εναλλακτική. Την έβαλα δίπλα σε παϊδάκια από κόκορα (για να μην πάει το άναμμα της σχάρας χαμένο), λευκό κρασί, βεράντα, καρώ τραπεζομάντηλο, δροσερή βραδιά και…happy days.

 

 

Wine pairing

 

 

 

 

Ο συνδυασμός κρασιού με το συγκεκριμένο πιάτο είναι μία πρόκληση. Σίγουρα ένα λευκό, ίσως ένα sauvignon blanc ή ένα chardonnay.  

 

 

 

 

Ακολούθησέ με στο Facebook και στο Instagram και ανακάλυψε πρώτος / η τις πιο σοβαρές συνταγές.

Υλικά

 – 2  ροδάκινα σφιχτά 

 – 15 – 20 ντοματίνια 

– 100 γρ. ρόκα

– 8 – 10 φέτες προσούτο

– 10 φύλλα βασιλικού ή δυόσμου

– 200 γρ. (1 συσκευασία) μοτσαρέλα φρέσκια σε άρμη ή φρέσκο κατσικίσιο μαλακό τυρί

 

Για το ντρέσινγκ

 

– 80 ml ελαιόλαδο

– 25 ml ξύδι από μηλίτη

– 1 κ.γ. μέλι

– 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν

– 2 σκελίδες σκόρδο

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

 

 

Τοποθετήστε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα. Την βάζετε σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.  

 

 

Κόβετε τα ροδάκινα στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Στη συνέχεια τα κόβετε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου, τα λαδώνετε ελαφρά με ένα πινέλο και τα ψήνετε είτε στη σχάρα της ψησταριάς σας ή σε ένα σχαροτήγανο για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Ο χρόνος είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς. Θέλουμε τα ροδάκινα να πάρουν χρώμα αλλά να διατηρούν το σχήμα τους και όχι να παραψηθούν και να λιώνουν. Προσαρμόστε λοιπόν το χρόνο ψησίματος ανάλογα με τη φωτιά σας και να είστε προσεκτικοί.  

 

 

Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύετε τη ρόκα, τα ντοματίνια, τα ροδάκινα (αφού τα αφήσετε να κρυώσουν λίγο και τα έχετε κόψει σε φέτες) και τη μισή βινεγρέτ. Τα βάζετε στην πιατέλα που θα σερβίρετε και προσθέστε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια, το προσούτο, το βασιλικό ή το δυόσμο και την υπόλοιπη βινεγρέτ. Δοκιμάστε το αλάτι, προσθέστε αν χρειάζεται καθώς και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.     

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste. 

IMG_20200606_181439 (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

by Nikos kostorrizos