fbpx

Archives

Categories

Subscribe & Follow

Κρεμώδης σούπα με κουνουπίδι, ξινόκρεμα και σύγκλινο

Φεβρουάριος 28, 2022 / Nikos Kostorrizos

Αυτή η σούπα με το κουνουπίδι, είναι γρήγορη, εύκολη και υγιεινή. Είναι το φαγητό που θα ζεστάνει την ψυχή μας (και δεν θα μας τη βγάλει στην παρασκευή της…) μετά από μία κουραστική ημέρα. Αληθινό comfort food με τα όλα του…

Μόλις με δύο – τρία βασικά υλικά, το κουνουπίδι μεταμορφώνεται σε μία απίθανα κρεμώδη σούπα που σε κάνει να θέλεις να την τρώς ολο το χειμώνα. Και δεν χρειάζονται περισσότερα από 40 λεπτά για να είναι έτοιμη. Όση ώρα θα κάνει και ο ντελιβεράς για να έρθει, δηλαδή…

Πώς φτιάχνονται οι κρεμώδεις (βελουτέ) σούπες ;

Όλες οι κρεμώδεις σούπες, έχουν την ίδια διαδικασία: Σοτάρισμα των λαχανικών και του κυρίως υλικού (κρεμμύδια, πράσα, σκόρδα, καρότα κτλ.), πρόσθεση ζωμού, βράσιμο, πολτοποίηση και ¨δέσιμο¨ με λίγα λιπαρά (βούτυρο ή κρέμα γάλακτος). Εξαιρετικές βελουτέ γίνονται και με όσπρια καθώς και με μανιτάρια ή κάστανα. 

Το ζητούμενο είναι η υφή να είναι λεία και βελούδινη και, με σωστή χρήση των αρωματικών και υγρών, να αναδειχτεί το κύριο υλικό που θα επιλέξουμε καθώς συμπυκνώνεται η γεύση του. Τα αρωματικά συμβάλλουν στο σύνολο με τη γλύκα και τη λεπτή γεύση τους. Περισσότερες λεπτομέρειες και όλα τα μυστικά για τις βελουτέ σούπες, στη συνταγή για βελουτέ καρότου, εδώ κάτω.

Το απίθανο με τις σούπες λαχανικών είναι ότι αν φτιαχτούν σωστά, το αποτέλεσμα αναδεικνύει το λαχανικό πιο έντονα – θέλω να πω ότι η σούπα κουνουπίδι στη συγκεκριμένη περίπτωση βγάζει πιο…κουνουπίδι από οτι το λαχανικό το ίδιο.

Η μαγεία οφείλεται στην προσθήκη των υπόλοιπων υλικών που θα αναδείξουν το κύριο και θα συμπληρώσουν ιδανικά το σύνολο, βγάζοντας τα δικά τους αρώματα.

Το κουνουπίδι είναι από τα λαχανικά που οι μανάδες μας το μαγείρευαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, συνήθως βραστό με λαδολέμονο – γι΄αυτό και οι περισσότεροι δεν θέλουν να ακούν γι΄αυτό. Και φυσικά, τα παραμαγείρευαν μέχρι να λιώσουν…

Φυσικά και δεν είναι κακό να τρώει κάποιος βραστά λαχανικά, αλλά ένα νερόβραστο κουνουπίδι (ιδίως όταν είσαι μικρό παιδί) όπως και να το κάνεις κάποια στιγμή σε κάνει να το βαριέσαι…και κάπως έτσι χτίζεται η άρνηση για κάποια φαγητά και δεν θες να ξανακούσεις γι΄αυτά.

Όταν όμως αρχίζεις να ανακαλύπτεις διαφορετικούς τρόπους ανάδειξης και θες να…τα ξαναβρείς με κάποια υλικά, διαπιστώνεις ότι τα πάντα στη ζωή αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία (όχι τρίτη…).

Κουνουπίδι με σύγκλινο ;

Κι όμως το κουνουπίδι με το μπείκον, είναι λες κι έχουν φτιαχτεί το ένα για το άλλο. Φοβερό πάντρεμα. Μόνο που εδώ, προκειμένω να δώσω στη σούπα περισσότερο ελληνικό χαρακτήρα, θα χρησιμοποιήσω το αγαπημένο μου σύγκλινο που είναι απείρως πιο νόστιμο και αρωματικό.

Άλλο ένα αγαπημένο υλικό που θα χρησιμοποιήσω για το ¨δέσιμο¨ της σούπας, είναι η ξινόκρεμα ή σμετάνα (sour cream). Η οποία στην ουσία, είναι μία κρέμα γάλακτος η οποία είναι πιο πηχτή με προσθήκη ξινόγαλου ή λεμονιού. Θα την βρείτε σε καταστήματα με ρώσικα προϊόντα ή σε deli. Αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε γιαούρτι στραγγιστό με τελευταία επιλογή την κρέμα γάλακτος. 

Η διαδικασία είναι απλή : θα σοτάρω πρώτα ο σύγκλινο ώστε να αρωματίσω το σκεύος, θα το αποσύρω και θα συνεχίσω με τα υλικά της βάσης : ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, καθώς και σκόρδο. Θα προσθέσω καλό, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου (θα κάνει τη διαφορά), το κουνουπίδι χωρισμένο στα μπουκετάκια του και, θα βράσω τη σούπα για 25 – 30 λεπτά.

Θα πολτοποιήσω τη σούπα με το ραβδομπλέντερ, θα ενσωματώσω και την ξινόκρεμα ή το γιαούρτι και θα σερβίρω με το σύγκλινο και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι επιπλέον (αν θέλετε). Απλό, ε ;

Wine pairing : Θα ταίριαζε πολύ ένα sherry (όπως με πολλές σούπες), αλλά δύσκολο να έχει κάποιος στο σπίτι του. Δοκιμάστε ένα chardonnay βαρελάτο ή και ένα roussanne. 

 

SHARE ON :

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Υλικά

 

– 1 μεσαίο κουνουπίδι, χωρισμένο στα μπουκετάκια του

– 1 – 1,2 λίτρα  σπιτικό ζωμό κοτόπουλου

– 150 γρ. ξινόκρεμα (sour cream) ή γιαούρτι στραγγιστό

– 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– 5 κρεμμυδάκια φρέσκα (προαιρετικά)

– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

– 200 γρ. σύγκλινο ή μπέικον (σε κομμάτι), κομμένο σε κυβάκια

– Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

– Ελαιόλαδο (περίπου 2 – 3 κ.σ.), για το σοτάρισμα

 

Παρασκευή

Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σας. Ξεχωρίζετε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό του μέρος μόνο). Κόβετε το σύγκλινο σε κυβάκια και ζεσταίνετε το ζωμό.  

Τοποθετήστε μία κατσαρόλα που να χωράει τα υλικά, στο μάτι της κουζίνας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεσαία προς υψηλή ένταση και προσθέστε το σύγκλινο. Το σοτάρετε, ανακατευοντας διαρκώς μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου για 3 – 4 λεπτά.

Το αφαιρείτε, χαμηλώνετε την ένταση στη μεσαία ρύθμιση και, ρίχνετε στο σκεύος το κρεμμύδι και το μισό φρέσκο κρεμμυδάκι. Σοτάρετε τα υλικά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν (περίπου 10 λεπτά).

Προσθέστε το ζωμό και το κουνουπίδι. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.

Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε για 3 – 4 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Πολτοποιείτε με το ραβδομπλέντερ ή αν δεν έχετε, στο μούλτι σε δόσεις. Δοκιμάστε το αλατοπίπερο, προσθέστε αν χρειάζεται και ενσωματώνετε και την ξινόκρεμα.

Σερβίρετε σε ατομικά μπολ, βάζοντας μερικά κυβάκια από το σύγκλινο σε κάθε μερίδα και μερικές ροδέλες από το φρέσκο κρεμμυδάκι (για όποιον επιθυμεί).

Διαβάστε κι αυτό : Τραχανάς με φέτα και σαφράν


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 RECENT POSTS

Νίκος Κωστορρίζος

Παθιασμένος με τη μαγειρική και υπερήφανος πατέρας 2 αγοριών. Η ενασχόληση με το φαγητό αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να διοχετευθεί στο παρόν blog. Γευστική απλότητα, διακριτές γεύσεις, ποιότητα πρώτων υλών και στοχευμένες, καθαρές μαγειρικές χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Πάνω σε αυτούς τους κανόνες χτίζονται και εξελίσσονται όλες οι σπουδαίες και περίτεχνες συνταγές. Απεχθάνομαι τη μετριότητα και αυτούς που μπερδεύουν τον κόσμο προκειμένου να εντυπωσιάσουν μαγειρεύοντας ¨ότι να ΄ναι με ότι να ΄ναι¨.

Σας καλωσορίζω στο Serious Taste

IMG_20200606_181439 (2)
by Nikos kostorrizos