Υλικά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10-15 γρ. ζάχαρη (αν θέλετε)
1 κ.γ. αλάτι
280 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κυβάκια
85ml νερό παγωμένο
Παρασκευή
1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπόλ αν ζυμώσετε με τα χέρια), τα 250 γρ. από το αλεύρι. Προσθέστε τη ζάχαρη (αν βάλετε) και ανακατέψτε τη να ενσωματωθεί με το αλεύρι.
2. Απλώστε το βούτυρο στην επιφάνεια του μείγματος. Ανακατεύετε με το μίξερ ή το χέρι μέχρι να σχηματιστεί σε μία μάζα και να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο στο αλεύρι.
3. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί και αυτό. Αν έως τώρα εκτελείτε τη διαδικασία στο μίξερ, μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπόλ.
4. Προσθέστε κουταλιά-κουταλιά το νερό με μεγάλη προσοχή για να μη λασπώσει και το ενσωματώνετε ανακατεύοντας με τα χέρια ή με μία σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη λεία και σφιχτή. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
5. Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, λαδώνετε ελαφρώς μία ταρτιέρα και απλώνετε τη ζύμη να καλύψει καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Η ζύμη θα είναι τόσο εύπλαστη που θα την απλώσετε με τα χέρια πανεύκολα. Κόβετε τα περισσεύματα με ένα μαχαίρι. Σε αυτό το σημείο, εάν έχετε χρόνο, μπορείτε να τοποθετήσετε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου για να γίνει ακόμη πιο τραγανή στο ψήσιμο
6. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς. Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πηρούνι για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο ή τοποθετείτε πάνω στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε ρύζι ή ρεβύθια.
7. Ψήνετε τη ζύμη για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τραγανή.